Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy?

Projektowanie domu czy mieszkania to niełatwe zadanie. Planując, jak mają wyglądać poszczególne pomieszczenia, warto zwrócić szczególną uwagę na kuchnię. Aby była funkcjonalna, dobrze w projekcie uwzględnić tak zwany trójkąt roboczy. Co trzeba wiedzieć na jego temat i dlaczego będzie optymalnym rozwiązaniem?

 

Co to jest kuchenny trójkąt roboczy? 

Osoby, które współpracowały z projektantami wnętrz, z pewnością zapoznały się z pojęciem tak zwanego kuchennego trójkąta roboczego. Jest to rozwiązanie rekomendowane zarówno w przypadku mebli na wymiar, jak i gotowych produktów. Trójkąt roboczy to tak naprawdę bardzo prosta zasada, która polega na odpowiednim ustawieniu 3 głównych elementów wyposażenia kuchni, czyli piekarnika lub płyty kuchennej, zlewozmywaka oraz lodówki. Oprócz tego istotna jest też odległość pomiędzy tymi elementami, która powinna wynosić odpowiednio:

  • 120-270 centymetrów pomiędzy lodówką i kuchenką,
  • 120-210 centymetrów pomiędzy lodówką i zlewozmywakiem,
  • 120-210 centymetrów pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką.

Szczególną uwagę trzeba poświęcić niewielkim kuchniom, ponieważ wówczas wystarczająca okaże się odległość 90 centymetrów pomiędzy kuchenką i lodówką.

 

Dlaczego warto zastosować trójkąt roboczy w kuchni? 

Trójkąt roboczy to jedno z rozwiązań, które warto zastosować, by kuchnia była funkcjonalna. Uwzględnienie go w projekcie pozwoli optymalnie wykorzystać przestrzeń i sprawi, że pomieszczenie będzie ergonomiczne.

Ustawienie, które omówiliśmy, pozwala na intuicyjne korzystanie z kuchni. Z pewnością docenią je rodziny, które korzystają z jednej kuchni w kilka osób. Jednocześnie odległość pomiędzy sprzętami będzie na tyle niewielka, że nie trzeba pokonywać dużych odległości, przygotowując posiłki albo sprzątając po zakończeniu gotowania.